Özeti
Projemiz kutsal değerler, kutsal mekanlar ve medeniyet mirasımız üzerinden gençlerimize dini-tarihi bir şuur kazandırmayı ve ülkemizin geçmişten günümüze İslam coğrafyasına dönük tarihi sorumluluğuna atıfla onlarda yeni bir gelecek vizyonu oluşturmayı amaçlamaktadır. Medeniyetlerin beşiği ve İslam'ınüçüncü haremi kabul edilen Kudüs´ü, Kudüs ve diğer Filistin toprakları için mücadele eden bölge halkını ve ecdadımızın bıraktığı eserleri öğrencilerimize tanıtmak; bu şekilde hem tarihi-dini sorumluluklarını hatırlatmak hem de bölge halkıyla kardeşlik ve dayanışma noktasında yeni bağlar oluşturmak hedeflenmektedir. Bu kapsam da öğrencilerimize Kudüs'ü, Filistin'i ve işgal sürecini farklı yönleriyle tanıtan dört kitap okutmayı, dört film ve belgesel izletmeyi ve dört seminere iştirak etmelerini öngörüyoruz. Bu faaliyetlerin neticesinde yapılacak kritiklerle öğrencilerimizin bilgi ve bilinç düzeylerini arttırmayı ve edindikleri birikimleri oluşturduğumuz sosyal medya hesapları aracılığıyla özellikle akran gruplarında paylaşmalarını amaçlıyoruz.
Filistin'deki kardeş okul öğrencileriyle kurulacak bağlar sayesinde öğrencilerimiz hem Filistin halkını daha yakından tanıyabilecek hem de mevcut sorunları ve eksiklikleri tespit edip katkı sağlama imkanı elde etmiş olacaktır. Kurmayı düşündüğümüz Kudüs fonu vasıtasıyla öğrencilerimiz topladıkları bağışlarıyıl sonunda yapmayı planladığımız Kudüs gezisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış, böylelikle Hz. Peygamberin "Şayet oraya gidemez ve orada namaz kılamazsanız bari kandillerini aydınlatacak yağ gönderin." hadisi çerçevesinde Filistin halkına karşı omuzlarımızdaki manevi sorumluluğun gereğini bir ölçüde yerine getirmiş olacaklardır. Ayrıca bu kardeş okul bağı sayesinde gençlerimiz farklı bir kültür ve dil ile etkileşime geçme imkanı elde edebilecektir.
Projenin bir başka ayağı Osmanlı döneminde yapılan eserleri ve bu eserlerin bugünkü durumlarını inceleyerek gençlerimizin ecdadımızın mirasını sahiplenmeleri ve İslam coğrafyasıyla manevi bağlarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu proje neticesinde öğrencilerimizin bölgesel hatta dünya ölçekli sorunlara karşı daha ilgili, dünya barışı ve insani konularda daha duyarlı, dini ve milli değerlerinin hamisi, çözüm odaklı, tarih şuuruna ve sorumluluk bilincine sahip bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Ayrıca projenin diğer liselere de örnek teşkil etmesi ve gençlerin değer merkezli bir gelecek projeksiyonu oluşturmalarına hizmet etmesi hedeflenmektedir.
Projenin Uygulanacağı Yer(ler)
Türkiye- İstanbul-Üsküdar / Filistin-Kudüs ve Ramallah
Amaçları
İstanbul, Üsküdar Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 100öğrencimize yönelik, sorumlu öğretmenler öncülüğünde uygulanacak eğitim programıçerçevesinde İslam'ın kutsal mekanlarından olan ve Osmanlı Medeniyetinin tarihi-kültürel izlerini bünyesinde barındıran Kudüs şehrini ve Filistin halkını tanıtmak, Kudüs ve bölge halkıyla geçmişten günümüze devam eden bağları güçlendirmek, bu noktadan hareketle gençlerimizde dini-tarihi bir şuur oluşturarak İslam coğrafyasına ve ülkemizin tarihi misyonuna dönük sorumluluk bilinci aşılamak, ayrıca bu yönüyle projemizin ülkemizdeki liselere de örnek teşkil ederek gençlerimizin gelecek vizyonlarına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Söz konusu genel amaçlar doğrultusunda öğrencilerimizin bu proje ile;
1- Üç semavi dinin ve medeniyetlerin beşiği Kudüs´ü tanıyarak İslam medeniyetini, Kudüs´ün din-medeniyet tarihimizdeki yerini, Osmanlı ve İslam coğrafyasını daha yakından tanımaları,
2- Hz. Peygamber´in "Şayet oraya gidemez ve orada namaz kılamazsanız bari kandillerini aydınlatacak yağ gönderin." hadisinin işaret ettiği yönde İslam´ın mukaddes toprağı Kudüs´e ve Filistin halkına karşı sorumluluklarımızı hatırlayarak sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirecek adımlara öncülük etmeleri,
3- Geçmişte Osmanlı toprağı olan Filistin bölgesinde medeniyet tarihimizin izlerini, Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan eserlerin bugünkü durumlarını yerinde inceleyerek kültürel mirasımızın himayesine katkıda bulunmaları,
4- Filistin Ramallah bölgesindeki El- Bireh Türk Kız okuluyla birlikte kardeş okul olarak kültürel bağlarımızı, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı güçlendirecek adımlar atmaları,
5- Filistin halkının bağımsızlık mücadelesini her yönüyle incelenmesi; okunan kitaplar, izlenilen filmler, seminer ve konferanslar neticesinde oluşacak birikimin sosyal medya kanallarıyla kamuoyuyla paylaşılarak geçmişten günümüze Filistin´de yaşananlar, mevcut sıkıntılar ve atılabilecek adımlar noktasında özellikle gençlerimizin bilinçlenmesine katkı sağlamaları,
6- Gençlerimizin İslam medeniyetinin meseleleri, İslam coğrafyasının sorunları, bölgesel hatta dünya ölçekli konularda bilinçli, sorumluluk ve çözüme dönük insiyatif üstlenen, dünya barışı ve insani konularda duyarlı, geçmişini bilen ve aktüaliteyi takip eden geniş bir gelecek vizyonla yetişmelerine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Faaliyetlerin Açıklaması
Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan her bir ana faaliyet ile ana faaliyetlere dair alt faaliyetlerin detaylı açıklaması, birden fazla ortak var ise belirtilen faaliyetin hangi ortak tarafından gerçekleştirildiği;
1- Kudüs'ün, Filistin ´in işgali ve verilen mücadeleyi anlatan dört kitap okutulması, dört belgesel veya film izletilmesi, dört seminer programı düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Öğrencilerimiz ve görev alan öğretmenler tarafından kitap, film ve seminerlerin kritiği yapılacaktır.
2- Ramallah´ta TİKA tarafından açılan El-Bireh Türk Kız Okuluyla irtibat kurulup mevcut durum ve ihtiyaçlar istişareler yapılacaktır.
3- Kudüs´e gitmeden önce öğrenciler tarafından bir fon oluşturulup ihtiyaç sahipleri için birikim yapılacaktır.
4- Açılan sosyal medya hesaplarından Filistin halkının sorunları, çözüm noktasında atılabilecek adımlar ve yaptığımız okumalar neticesinde elde edilen birikim öğrencilerimiz tarafından paylaşılacaktır.
5-Nisan ayı içerisinde o zamana kadar yapılan faaliyetlere dönük tüm öğrencilerin katılacağı bir sınav düzenlenecektir. Sınav neticesinde Kudüs gezisine katılacak öğrenciler belirlenecektir.
6- Söz konusu projenin Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´ne ve İstanbul İl Milli Eğitim´e tanıtımı yapılıp farklı okullarda da teşviki talep edilecektir.
BEKLENEN SONUÇLAR
Projenin aşağıdaki konularda sağlayacağı ilerlemeleri ve ilerlemelerin ölçülmesinde kullanılacak objektif kriterler (göstergeler);
1-Filistin´in işgal tarihini ve günümüze kadar devam eden bağımsızlık mücadelesini öğrenir.
2-Kudüs´ün ve Mescid-i Aksa´nın İslam dini ve Medeniyeti açısından önemi ve değerini anlar.
3- Kudüs´ün tarihi dokusu, kadim eserleri, İslam dini ve diğer dinler için önemli görülen mekanları tanır.
4- İşgal altındaki Filistin´in içinde bulunduğu şartlar ve mevcut sorunlarını daha iyi kavrar.
5- Filistin- İsrail sorununun uluslar arası platformlardaki durumunu daha iyi anlar.
6-Kardeş okul projesi vasıtasıyla kurulan ilişkiler sayesinde Filistin halkının kültür ve yaşayışınıöğrenir.
7- Osmanlı Devleti ve Medeniyetinin İslam coğrafyasıüzerindeki katkılarını, etkilerini ve üstlendiği rolü daha iyi kavrar.
8- Kudüs meselesinin tarihive manevi anlamda yüklediği sorumlulukları fark eder.
Adres:
Küçüksu Mahallesi Yalnız Selvi Caddesi Asma Sokak No 8 Rasathane/Üsküdar/İstanbul
Telefon
0216 332 8375