(AMAÇ)
Bilgisayar bilimlerinin ülkemizin temel eğitim ve orta öğretim öğrencilerine katkılarının artırılması, çeşitli yaş grupları ve farklı altyapıdaki ortamlarda nasıl öğretileceğinin ilkelerinin belirlenmesi, disiplinler arası bakış açısıyla bilgisayar bilimlerinin matematik, fen, sosyal bilimler gibi diğer alanlarla nasıl bütünleştirilebileceğinin çerçevesinin çizilmesi ile Ülkemiz adına endüstri 4.0 alanında eğitim stratejisinin belirlenmesi için yardımcı olmak ve aynı zamanda 65. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı 130 sayılı (İcraatlar ve Reformlar) başlığı çerçevesinde Bilgisayar bilimleri dersi ve Müfredatı geliştirmede örnek ders uygulamaları ve planlamalarıyla eğitim sistemimize katkıda bulunmak amacıyla; Harezmi Eğitim modelini tüm okullarımızda uygulamak istiyoruz.
Harezmi Eğitim modeli, çocukların teknolojiyi kullanarak nasıl üretebileceklerini keşfetmelerinin yanında; güvenli, etik ve ahlaki değerleri özümseyerek, bilimsel araştırma yöntemleri ile belirlediği süreci, öğretmenleri ile değerlendirip güncelleyen yapıya sahip bir modeldir. Öğrencilerin günlük, gerçek yaşam problemlerini tanımlamak, bunu çözmek üzere algoritma tasarlamak ve adım adım bu problem nasıl çözülürü belirleme ve programlamanın gücünden faydalanarak yenilikçi çözümler üretme sürecidir. Beş zeminden oluşur. Bilgisayar bilimi öğretiminin Sosyal Bilim dalı ile bütünleştirilen, Bilgi İşlemsel Düşünme becerisinin hayata adapte edildiği, Programlama ve Öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, Disiplinlerarası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı işbirliğini benimseyen, Robotik ve Oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modeldir.
Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye´de okullarımızda Harezmi Eğitim Modelini yaygınlaştırmak amacı ile 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında İstanbul´da 50 okulumuzda uygulamaya geçilecektir.
YÖNTEM
1. Katılımcılar
13 Mart -20 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Zihinden Makineye Bilgisayar Bilimleri ve Disiplinlerarası Eğitimi: Pilot Uygulama Süreci 5 Pilot Okulda gerçekleştirilmiştir.
Pilot okulları belirlerken; öğretmen ve öğrencilerin hazır bulunuşluklarının yüksek olması, algoritma, kodlama, maker ile ilgilenmesi ve başlangıç seviyesinde Ardunio, Kodlama, Maker eğitimi almış olması vb kriterler göz önünde bulundurulmuştur. Her pilot okula farklı branşlarda alanında yetkin 5 ve 6 olmak üzere öğretmenler görevlendirilmiştir. Pilot okullarda belirlenen sınıfın ders saatine göre öğretmenlerin görevlendirilmesi yapılmıştır. Kendi okulunda görev yapan öğretmenlerin saatleri pilot ders saatine göre ayarlanmıştır. Başka okullardan görevlendirilen öğretmenlerin, kadrolarının bulunduğu okulda pilot derslerinin olduğu gün imkânı var ise boşaltılması istenmiştir. Öğretmenlerin ders öncesi en az 1-2 saat önceden ulaşabilecekleri ve ders sonrası 1-2 saat kalabilecekleri şekilde görevlendirmeler planlanmıştır.
2. Raporlama ve Kalite Kontrol Ekibi
Harezmî Modeli pilot uygulama sürecinde, Raporlama ve Kalite kontrol ekibinde yer alan öğretmenler, pilot uygulama okullarında görevli olan rehber öğretmenlerden ve lider öğretmenlerden gelen formları titizlikle inceleyip sürecin gidişatına dair çeşitli veriler toplamıştır. Her bir raporlama ekibi üyesi bireysel olarak tek bir pilot uygulama okulunu takip etmiş ve sürecin öğretmenler ve öğrenciler üzerinde yarattığı etkiyi gözlemlemiştir. Şubat ayında yapılan Program Yazma Çalıştayı'nda pilot uygulama sürecinin raporlama kısmı nasıl olacağı belirlenmiştir. Sonrasında Raporlama ve Kalite kontrol ekibi olarak akademisyenlerimizden Nitel Veri Analizi eğitimleri almıştır. Bu eğitimler neticesinde her hafta Perşembe günü Raporlama ve Kalite kontrol ekibi olarak bir araya gelip o haftanın raporlarını hazırlamışlardır.
Pilot uygulama sürecinde raporlama ekibi şu formları değerlendirmiştir;
- Rehber öğretmen gözlem formu
- 3N formu
- Üst Bilişsel Değerlendirme Formu
- Öz değerlendirme formu
UYGULAMA
Harezmi Eğitim Modeli okullarımızda uygulama süreci aşağıdaki gibidir.
- En az 3 bilim dalından birer öğretmen yer alır (Teknoloji, Fen ve Matematik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sanat ve Spor Bilimleri) 5 Temel zeminden en az bir tanesi seçilir
- Bilgi İşlemsel Düşünme (Bilgisayar kullanmadan bilgisayar bilimi öğretimi)
Programlama ve Öğretim araçlarıyla bilgisayar bilimi öğretimi
Disiplinler arası yaklaşımla bilgisayar bilimi öğretimi
Robotik ve Oyun tasarımı ile bilgisayar bilimi öğretimi
Sosyal Bilimlerle bilgisayar bilimi öğretimi
- Tüm paydaşların katılmaları sağlanır( Müdür, Veliler, Uzmanlar vb.)
- Hayatın içinden sorunların, gerçek hayatta karşılaştığı problemlerinin ve temanın yaşama ilişkin, öğrenci ve öğretmen birlikteliğinde belirlenir.
- Sürecin bilimsel araştırma yöntemleri ile yürütülür.
- Ders planlarının ve uygulamanın sürekli güncellenir.
- İl-ilçe-okul temelli öğretmenler arası "deneyim paylaşım" odaklı mesleki gelişim toplantıları yapılır.
- Dönem Sonu-Sene Sonu;Öğrenciler süreçlerini ve dönem sonu ürünlerini velilere, ürünün muhataplarına, ilçe, il genelinde planlanacak etkinliklerde sunumlar gerçekleştirilir. Hem öğretmenler hem de öğrenciler zihin haritaları hazırlar ve süreci kronoloji yöntemiyle süreç özetler. Öğrenci ve öğretmen bilimsel değeri olan bir makale hazırlar.
SONUÇLAR
Pilot Uygulama süreci boyunca, araştırmada elde edilen bulgular göstermektedir ki öğrenciler yaparak, yaşayarak ve uygulayarak deneyimledikleri süreçlerde daha kalıcı, eğlenerek öğrenmektedirler. Araştırmada kullanılan aktif öğrenmeyi sağlayan yöntemler, uygulamaya dönük hedef ve kazanımlar bu öğrenmeyi sağlamışlardır. Ayrıca öğretmen, veli ve öğrenci geribildirimleri göstermektedir ki fen bilimleri, matematik, tarih, türkçe, bilişim teknolojileri gibi derslerin bir arada görülmesi hem öğrencilerin yeni bilgileri öğrenirken karşılaştırma yapmalarını hem de öğrenilen bilgileri gerçek yaşama geçirmelerini sağlamıştır.
Harezmi Eğitim Modeli okulumuz Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde uygulanmaktadır.
Harezmi Eğitim Modeli detaylı içerik için link; meb_iys_dosyalar/34/22/759932/dosyalar/2018_02/26105739_HAREZMI775_2018.pdf
Adres:
Küçüksu Mahallesi Yalnız Selvi Caddesi Asma Sokak No 8 Rasathane/Üsküdar/İstanbul
Telefon
0216 332 8375